Bunlar, rüzgar türbinlerinin korunmasına ilişkin en sık sorulan sorulardır:
S: Rüzgar türbinleri için hangi LPS sınıfı kullanılmalıdır?
C: IEC 61400-24 standardı, risk analizi ile aksi gösterilmedikçe, rüzgar türbinlerinin her zaman LPS I sınıfına göre korunmasını gerektirir.
S: Rüzgar türbinlerini yıldırım çarpmalarına karşı korumak için ilgili standartlar hangileridir?
C: IEC 61400-24, IEC 62305 serisi standartlar, Germanischer Lloyd'un 2010 tarihli rüzgar türbinlerinin sertifikasyonuna ilişkin kılavuzları ve 2015 tarihli DNVGL-ST-0076 "Rüzgar türbinleri için elektrik tesisatı tasarımı".
S: Rüzgar türbinlerinde hangi yıldırımdan korunma önlemleri alınmalıdır?
C: Komple yıldırımdan korunma sistemi harici bir yıldırımdan korunma sistemi ve aşırı gerilim korumasından oluşur. Harici yıldırımdan korunma sistemi, yıldırım akımını tanımlanmış yollar üzerinden toprağa dağıtan hava terminasyon sistemleri ve iniş iletkenleri tarafından uygulanır. Aşırı gerilim korumasını sağlamak için, tüm tehlikeli yerlerdevönleyicilerin ların (SPD'ler) kullanılması tavsiye edilir.
S: Hangi tip önleyiciler vardır?
C: Önleyiciler tip 1, 2 veya 3 olarak sınıflandırılır.
Önleyiciler farklı deşarj kapasitelerine ve voltaj koruma seviyelerine, yani bir deşarj işlemi durumunda maksimum voltaja sahiptir.
S: Hangi tip önleyici kullanacağımı nasıl bilebilirim?
C: Korunan hattın rüzgar türbinine hangi yıldırımdan korunma bölgesinden (LPZ) girdiğini bilmek belirleyicidir. Gelen hattın bir kısmı LPZ 0A'da bulunuyorsa, hatta doğrudan yıldırım düşmesi beklenir. Bu durumda, bir tip 1 önleyici gereklidir (örn. trafo bağlantısı, nacelle'in korumasız sensörleri). Buna ek olarak, trafo bağlantısına monte edilen bir tip 1 önleyici, rüzgar türbinine doğrudan yıldırım düşmesi durumunda eşpotansiyel kuşaklama sağlar.
LPZ 0B veya daha yüksek hatlar rüzgar türbinine girerse, sadece dalgalanmalar beklenmelidir ve bu nedenle tip 2 önleyicilerin kullanılması tavsiye edilir.
S: Önleyiciler için başka hangi ayrımlar vardır?
C: Sadece farklı tipler arasında değil, aynı zamanda Kırmızı/Hat ve Sarı/Hat önleyiciler arasında da ayrım yapıyoruz.
Kırmızı/Line önleyiciler güç kaynağı sistemleri için, Sarı/Line önleyiciler ise bir rüzgar türbininin sinyal ve iletişim hatları için kullanılabilir.
S: Önleyicilerin izlenmesi gerekir mi?
C: Hem IEC 61400-24 standardı hem de GL'nin sertifikasyon kılavuzu önleyicilerin kalıcı olarak izlenmesini önermektedir.
Kırmızı/Line önleyiciler entegre uzaktan sinyal kontağı (yüzer değiştirme kontağı) aracılığıyla izlenebilir. Bu kontak, koruma modülünün aşırı yük nedeniyle bağlantısının kesildiğini bildirir.
Blitzductor XT serisinin Sarı/Line önleyicileri DRC modülleri aracılığıyla durum izleme sistemine entegre edilebilir. Bu sistem, bir modülün değiştirilmesi gerektiğini önceden gösterir.
S: Her deşarj işleminden sonra bir önleyicinin değiştirilmesi gerekir mi?
C: Hayır, DEHN parafudrları yıldırım akımlarını birkaç kez deşarj edebilir. Bu durum, sonuçları uzun yıllara dayanan saha deneyimimizle desteklenen çeşitli laboratuvar testlerinde de kanıtlanmıştır.
S: Bir rüzgar türbini için yıldırımdan korunma konsepti neleri içermelidir?
C: Bir yıldırımdan korunma konsepti, IEC 61400-24 uyarınca münferit yıldırımdan korunma bölgelerini ve gerekli koruma önlemlerini tanımlamalıdır. Koruma önlemleri, yıldırımdan korunma sisteminin ayrılmaz parçaları olan harici yıldırımdan korunma, aşırı gerilimden korunma ve toprak terminasyon sistemini içerir.
S: Hangi bileşenler eşpotansiyel kuşaklamaya entegre edilmelidir?
C: Bir rüzgar türbininin tüm metal bileşenleri eşpotansiyel kuşaklamaya entegre edilmelidir. Bu aynı zamanda beton gömülü takviye bileşenleri için de geçerlidir. Merdivenler gibi erişilebilir bileşenler, yıldırım düşmesi durumunda tehlikeli potansiyel farklılıklarını önlemek için 20 m aralıklarla eşpotansiyel kuşaklamaya bağlanmalıdır.